Előszó gyanánt…

Csodás játék a labdarúgás. Sokakat érdekel és értenek is hozzá - főleg a mi kis országunkban. Legalábbis azt gondolják…

Sok éve a sportágban dolgozva mindig érdeklődéssel figyeltem, hallgattam az eredmények és a képzés tekintetében előkerülő különféle megnyilvánulásokat, véleményeket, vitákat. Mindeközben testközelből – sok esetben érintettként – érzékeltem, hogy a megnyilvánulók a véleményüket hangoztatva mennyire nincsenek tisztában a valós tényekkel. Vagy „zuhany híradókra” és büfébeli pletykákra alapozva, vagy önös érdekektől vezérelve kialakított vélemények mentén nem biztos, hogy reális a képalkotás. Pedig a sportág történései – akár utánpótlás, akár a profi világ területén – sok aktuális kérdést és rengeteg témát vetnek fel. Azonban többségében csak azoknak van módja megnyilvánulni, akiknek nincs is pontos képe és ismerete a történések miértjéről és mikéntjéről.

Elfogult szülők, számító „jóakarók” és „mentorok”, pletykás „jól értesültek” adják a magyarázatokat, okfejtéseket és igazságokat. Érdekektől vezérelt, a sportági gyakorlatban kevésbé eredményes és járatos újságírók véleményeznek, mindeközben befolyásolva azok képalkotását, akiknek csak ez irányból van meg a lehetőségük erre. A sportágban ténylegesen tevékenykedők – leginkább edzők – közül csak néhány „jól bevált” kap fórumot megszólalni, közülük is azok, akik biztos valami olyat mondanak vagy tesznek, amely után újból jöhet a kritika és okoskodás…

Vezetőként sokat találkozom konfliktushelyzetekkel. Megdöbbentő azonban, hogy ezek többsége mennyire jól kezelhető és orvosolható lenne, ha a benne szereplők tisztában lennének a tényekkel, őszintén és realista elvek mentén kommunikálnának egymással. Azonban, ha a vélt vagy valós sérelmek a nem megfelelő helyekről szerzett információkból származtathatóak, nehéz a megoldás.

A mai naptól a magam lehetőségeivel és eszközeivel megpróbálok tenni a tisztánlátás érdekében. Olyan témákat keresek és próbálok majd a sportág szakmai oldaláról megvilágítani, amelyekkel talán meg tudom könnyíteni az eligazodást és képalkotást a témára fogékony, érdeklődő személyek számára - más irányból is. Mindig igyekezni fogok objektív elemekkel alátámasztani azokat a bejegyzéseket, amelyek az adott témakörhöz szólnak, hiszen a véleményekkel könnyű, de a tényekkel és számokkal már nehezebb vitatkozni. Természetesen nem várhatom el senkitől, hogy mindig egyezzen a véleményünk. Azt viszont szeretném, ha bemutathatnám az éremnek a „másik oldalát” is.

Remélem, akik majd elolvassák, legalább annyira élvezni fogják témáimat és soraimat, amilyen odafigyeléssel, felelősséggel és szakmai kompetenciával én készítem őket.

2018/08/25 | Általános

Szalai László
Matematika - Testnevelés szakos tanár
UEFA PRO és UEFA ELITE YOUTH labdarúgó edző
UEFA Technical Instructor

 
szalai.coach@gmail.com

Copyright 2018 © Minden jog fenntartva. Készítette: tompatamas.com.