Kis antropológia

Antropológia. Embertan. Az emberiség kulturális és élettani fejlődésével foglalkozó tudományág. Ahogy más társtudományok, úgy ez is tartalmazhat olyan elemeket, amelyeket sportágunk történései mentén felhasználhatunk…

Labdarúgásunk helyzetét elemezve és értékelve mindig eljutunk egy pontig, ahol a közegről kezdünk polemizálni. A minket körülvevő futballközeg meghatározhatja hangulatunkat és sikerességünket is. A megfelelő közeg nélkül lehetetlen az alkotás, kiteljesedés, valamint a boldogság érzésének megélése. Mindegy, hogy ezt játékosként a pályán, edzőként a kispadon, vagy esetleg szurkolóként a nézőtéren éljük át.

A jó közeg inspiráló, segíti a fejlődést. A jó közeg visszajelez, igen, ez az, csak így tovább. És a jó közeg pozitív, nem lehúzó és dehonesztáló, értékeli a teljesítményt és tudást, mindegy, hogy azt ki mutatja fel.

Hát ez az, ami nekünk nem nagyon megy...
Hétről-hétre minden hétvégén bajnoki mérkőzésekre járok. Szombaton és vasárnap, utánpótlás és felnőtt mérkőzéseken. Amit pedig ezeken tapasztalok, az nagyon elkeserítő és semmi jót nem ígér. Azt már sajnos kénytelenek voltunk megszokni, hogy a felnőtt mérkőzéseken a lehető legritkábban pozitív a hangulat. Azt azonban nehéz lesz, amit az utánpótlás meccseken tapasztalok.

Magukból kivetkőzött, ordenáré módon megszólaló apucik és anyucik, akik saját gyermekük teljesítményével kapcsolatosan folyamatos instrukciókat osztanak. Ez nem mindig találkozik az edző által adott utasításokkal, de talán tényleg ez legyen a legnagyobb bajunk. Egy bizonyos kor után úgyis a saját gyermek fogja ezeket kínosnak érezni és leállítani.

Azt már sokkal rosszabb hallgatni, amilyen élvezettel szapulják, gúnyolják és minősítik az ellenfél csapatát, vagy annak játékosait. Hangos megjegyzésekkel, bekiabálásokkal, a játékvezető és partjelző folyamatos oktatásával próbálják a lelki békéjüket kialakítani, vagy megőrizni. És nem csak vereségre állásnál, hanem vezetés esetén is - gúnyolódva, humorizálva mások kárára. Főszereplőnek érzik magukat, a társaság hangadójának, miközben nem veszik észre, hogy kivívják mások általi negatív megítélésüket és ellenszenvüket. A kérdés csak az, mi lesz, ha egy-két év múlva gyermekük klubot váltva egy csapatba kerül a most "cikizettekkel"..?

Sajnos ez a jelenség nagyon elharapózott, szinte nincs olyan pálya, ahol ne lenne tapasztalható. Mintha az jelentene örömet, ha a másiknak - akár csak szóban is - fájdalmat okozhatnak. Kultúrált közegben és társadalomban a felnőtt életben sem nagyon van helye ennek, fiatalok és gyermekek között pedig semmiképp.

Jómagam évekkel ezelőtt a Bozsik stadionban egy utánpótlás torna nézőterén végighallgattam, amint egy fiatal magyar labdarúgó a hazai rivális ellen játszó szerb csapatnak szurkolt, miközben "válogatott" szavakkal minősítette a magyar játékosokat. Rá is kellett szólni. Aztán hogy, hogy nem, néhány év múlva az üdvöske a kritizált klub felnőtt csapatához került, ahol együtt kellett pályára lépnie azok saját nevelésű fiataljaival. Akkor már nem szidta őket, sőt a bajnoki címet ünnepelve vígan ölelgette társait és seperte be a hazai szurkolók dícséreteit. Ha azok tudták volna, hogy beszélt nemrég még szeretett klubjukról...!

A vélemények és megnyilvánulások módja pedig tényleg minden jó érzésű embert megbotránkoztat. Hörögve, ordítva, visítva, erőt fitogtatva és ordenáré szavakat használva. Sok pályán nehéz a nézőtéren olyan helyet találni, ahová félrehúzódva nem zavaró mindez.

A közeget mi alakítjuk. Viselkedéssel, példamutatással, kulturált megnyilvánulásokkal, a saját gyermekeink számára.
Lehet, hogy demagógnak tűnik, de csak a résztvevőkön múlik, hogy érzi magát ebben a közegben a fiatal játékos és a nézők. Nem itt kell kiadni a "gőzt", kiélni az elfojtott flusztrációt. Ez nem annak a terepe, és aki ezt nem tudja elfogadni, inkább maradjon otthon.

Különben hamarosan azt fogjuk észrevenni, hogy antropológusok hada lepi majd el a futballpályákat. Mert ők eddig azt hitték, a Neander-völgyi ember már rég kihalt. Nem kellene rádöbbenteni őket arra, hogy tévedtek, van még most is belőlük bőven...!

2018/08/26 | Általános

Szalai László
Matematika - Testnevelés szakos tanár
UEFA PRO és UEFA ELITE YOUTH labdarúgó edző
UEFA Technical Instructor

 
szalai.coach@gmail.com

Copyright 2018 © Minden jog fenntartva. Készítette: tompatamas.com.