ÁZSIAI LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG

2018 őszén kaptam a lehetőséget, hogy folytassam a munkát külföldön. Az UEFA korábbi, az AFC jelenlegi technikai igazgatója, Andy Roxburgh keresett a csapatába olyan szakembert, aki az ifjúsági futball területén jártas és ismeri a nemzetközi elit labdarúgás követelményeit. Mivel Magyarországon és az UEFA égisze alatt is én ezen a területen tevékenykedtem, meghívást kaptam egy szakmai konferenciára Ázsiából, ahol lehetőségem lett megismerni a munkával kapcsolatos elvárásokat és felelősségi kört. A találkozó után nagy örömmel vágtam bele a feladatba, örömmel töltött el, hogy Mr. Roxburgh alkalmasnak talált és így csatlakozhattam az AFC – ami az ázsiai UEFA-ként felügyeli Ázsia labdarúgását - szervezetéhez.

Helyettes Technikai Igazgatóként és a Játékos képzés vezetőjeként feladatom a 47 ázsiai tagország – Ausztráliától Üzbegisztánig - ifjúsági futball fejlesztéseinek segítése, az egyes nemzeti és klub akadémiai programok felépítésének segítése és a tehetség kiválasztás és felkészítés folyamatának kialakítása a különböző, adott országok sajátosságaira alapozott futball filozófiák mentén. Nagyon kiemelt és sokrétű feladat, sok utazással jár, de nagyon érdekes belelátni az egyes országok labdarúgásának helyzetébe, feltárni az esetleges hiányosságokat és segíteni azok megszüntetésében. Szakmai iránymutatást, elméleti és gyakorlati ismereteket átadni az ottani szakemberek és a különböző korosztályos játékosok, az egyes országok legtehetségesebbjei számára. A technikai csoport vezetőjeként elemzéseket készítek az ázsiai válogatott tornákon szereplő csapatok játékáról, taktikai elképzeléseikről, és testközelből figyelhetem meg az egyes országok legnagyobb tehetségeit. Ez a munka segít abban, hogy folyamatos kapcsolatban legyek a pályán folyó eseményekkel, trendekkel és taktikai változásokkal. Végül is az eddigi pályafutásom mindennapjai is a futballpályán zajlottak, itt érzem igazán otthonosan magam.

Az ázsiai régiók különböző lehetőségei ellenére mindenhol tapasztalható a futball szeretete és a fejlődni vágyás, mindenhol felfedezhető a tehetség, amely szorgalommal és elhivatottsággal párosul. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan eljön az idő, amikor ázsiai játékosok is meghatározó szereplői lesznek a világ top futballjának és örömömre szolgál, hogy az Ázsiai Labdarúgó Szövetségnél végzett munkámmal én is részese lehetek ennek a folyamatnak.

Asian-Football-Confederation-Icon