KOROSZTÁLYOS VÁLOGATOTT

Egy utánpótlás edző számára a magyar korosztályos válogatottal dolgozni óriási megtiszteltetés.

Nekem ez a lehetőség két különböző időszakban adatott meg. Az első időszak a 2000-es évek elején volt, amikor az 1988-89-es korosztály vezetésével bíztak meg. Nagyszerű csapatot sikerült csinálni a játékosokból, sokan közülük később felnőtt válogatottak, nemzetközi profi és magyar élvonalbeli játékosok lettek ( néhány név a teljesség igénye nélkül: Stieber Zoltán, Németh Krisztián, Filkor Attila, Farkas Balázs, Somodi Bence, Vass Ádám, Fekete Ádám, Vadnai Dániel…).

Két emlék örökre belém ívódott ezekkel a fiúkkal kapcsolatban: Hogy milyen bátran játszottak Angliában, Prestonban 8 ezer néző előtt az angol válogatottal döntetlent és hogy 12 év után ők nyerték meg újra Magyarországnak a hazai rendezésű „Aranykalász” kupát Ráckevén…Komoly csapat, komoly közösség volt.

A második időszak 2015-ben kezdődött, amikor feladatul kaptam, hogy az edzőképzés vezetése mellett készítsem fel az 1995-ös korosztályt az U20-as Új-Zélandi világbajnokságra. Ebben az időszakban az U21-es csapat felkészítését is meg kellett oldanunk. Nagy lelkesedéssel és komoly szakmai programmal indultunk, amelyben egy spanyolországi edzőtábor is szerepelt La Mangán. Alakult a csapat, egyre jobban, eredményesebben és összeszokottabban játszották a játékosok az általam kitalált és gyakoroltatott játékot. Azonban az időközben megérkezett német sportigazgató nagyon vágyott az Új-Zélandi szereplésre és ennek érdekében semmilyen eszköztől nem riadt vissza. A szövetség vezetésének határozott és többszöri kérésének eleget téve, a világbajnokság előtt átadtam neki a csapatot és a világbajnoki szereplés lehetőségét. A későbbi történések visszaigazolták: nem kellett volna…Sajnos, az én korosztályos válogatottaknál betöltött szerepem evvel véget ért és teljes mellszélességgel újra az edzőképzésre koncentrálhattam. Akkor még nem sejtettem, a német ember ennyivel nem érte be…

Logo Magyar_Labdarugo_Szovetseg
Válogatott keret 2005

MAGYAR A-VÁLOGATOTT

2004-ben korosztályos válogatottat vezettem a szövetségben, mellette pedig az MTK agárdi akadémiáján dolgoztam. A magyar felnőtt válogatott szövetségi kapitánya – Lothar Matthäus – asszisztens edzőt keresett munkájának segítésére. A szövetség vezetése és a válogatott csapatmenedzsere ajánlására találkozóra hívott Matthäus. 3 órán át beszélgettünk a futballról és másnap kaptam a visszajelzést: engem választott segítőjének.

Izgalmas és nagyon sok tapasztalatot hozó időszak kezdődött. Testközelből, napi szinten érzékelhettem egy világklasszis labdarúgó szakmaiságát, miközben hatalmas nemzetközi kihívást jelentettek a válogatott utazások, edzések és mérkőzések. Nagyon sokat tanultam ezen időszak alatt és mindennél többet jelentett Matthäus irányomba mutatott szakmai elfogadása és elismerése. Ezen időszak alatt 11 mérkőzésen ültem a kispadon barátságos mérkőzéseken és EB selejtezőkön. Világsztárokat láthattam testközelből, hatalmas feszültséggel járó nemzetközi mérkőzéseken leshettem el szakmai fogásokat. Az ellenfelek a következők voltak: Franciaország, Izland, Svédország, Argentina, Málta, Real Madrid, Horvátország, Bulgária, Görögország, Mexikó, Antiqua-Barbuda.

Matthäus szerződése 2005 végén lejárt, amelyet a szövetség új vezetése nem hosszabbított meg. Így az ő munkássága és az én szerepvállalásom is véget ért a magyar A-válogatottnál.